INICI

Culte  |  Notícies

NOTÍCIES

Notícies

 

 Festivitat de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes i escriptors [24-01-2019]

La capella conventual de la Catedral de Girona ha acollit, avui dijous, 24 de gener, una missa amb motiu de la festivitat de Sant Francesc de Sales, patró dels periodistes i escriptors. La cerimònia, concelebrada per diversos capellans, ha estat presidida pel bisbe Francesc, i ha comptat amb l'assistència d'una bona representació de comunicadors gironins. 

Durant la seva homilia, el bisbe ha reivindicat la comunicació com a "servei als germans" i ha volgut remarcar la necessitat que els periodistes "respectin la privacitat i la intimitat de les persones així com els seus drets". Després d'assenyalar que els mitjans de comunicació són "un do de Déu", Francesc ha indicat que són del tot necessaris "per organitzar la vida en les nostres societats modernes" i que "han de servir per a l'intercanvi d'opinió, la convivència, l'entesa mútua, l'organització de la vida social i la responsabilització de tothom en la recerca del bé comú". 

El bisbe ha afirmat també que cal "vetllar i treballar perquè la informació sigui honesta, coherent, completa i exacta" i, en aquest sentit, ha convidat als professionals de la comunicació a "ser curosos" per tal que les informacions "s'ajustin a la veritat i al respecte a les persones i institucions". Finalment, ha agraït la tasca dels comunicadors per la responsabilitat que exerceixen en la societat. 

 

Acabada la missa, i per cloure la celebració, els periodistes assistents han compartit plegats un esmorzar amb l'equip de la Delegació episcopal de Mitjans de Comunicació i el bisbe Francesc.  

 

Comença una campanya de mecenatge per completar l'orgue de la Catedral de Girona [16-11-2018]

Descripción: http://www.bisbatgirona.cat/includes/show_foto.php?taula=noticies&codi=2150&tipus=2

Avui divendres 16 de novembre al matí s'ha presentat la campanya "Acabem l'orgue de la Catedral de Girona", una iniciativa promoguda per l'entitat ADAC (Ateneu d'Acció Cultural) amb l'objectiu de completar aquest instrument musical al qual li manquen 76 tubs exteriors, tot i que hi ha el lloc preparat perquè s'hi puguin col·locar. 

L'acte ha comptat amb els parlaments del Bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo; el president de l'ADAC, Joan Sibill; l'organista i Mestre de Capella, Mn. Frederic Pujol; i l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas. En la seva intervenció, el bisbe ha manifestat que aquesta campanya "és un signe d'estimació vers el nostre patrimoni cultural". En finalitzar, Mn. Frederic Pujol ha ofert un petit repertori per a tots els assistents.  

 

 Celebració dels 10 anys de l'ordenació episcopal del bisbe Francesc [19-10-2018]

Descripción: http://www.bisbatgirona.cat/includes/show_foto.php?taula=noticies&codi=2138&tipus=2

 

Avui divendres al matí la capella conventual de la Catedral de Girona ha acollit la missa d'acció de gràcies amb motiu dels 10 anys de l'ordenació episcopal del bisbe Francesc Pardo. Durant la seva homilia, el prelat ha manifestat que han estat "deu anys d'esforç per respondre als reptes que la canviant situació social ens presenta a l'Església" així com també ha reconegut que "el ministeri confiat és un do de Déu: tot és gràcia, i ho dic molt convençut, conscient de les meves limitacions, pecats i possibilitats". 

A continuació, el bisbe ha fet un agraïment "a tantes persones que durant la meva vida, però especialment durant aquests 10 anys, m'han estimat, ajudat i acompanyat", alhora que ha demanat perdó "a tots els qui hagi ofès". "Renovo el meu compromís" ha afirmat seguidament, i ha fet una petició als fidels presents en la cerimònia: "us demano la vostra pregària així com el vostre afecte, ajuda i suport". 

Finalment, ha assenyalat alguns dels seus desitjos per a l'Església diocesana: "una veritable comunió eclesial; una Església disposada a renovar-se, centrada en Jesucrist; la capacitat de proposar la Bona de Jesús amb l'encert de les paraules i el testimoni de la pròpia vida; comptar amb els preveres que necessitem; un laïcat que assumeixi la missió de contribuir al creixement del Regne de Déu i d'assumir responsabilitats pastorals; unes comunitats vives, i que Jesús sigui conegut i acollit entre els joves".

 

 980è aniversari de la dedicació de la catedral [21-09-2018]

El bisbe Francesc ha presidit, aquest matí, la missa de celebració dels 980 anys de la dedicació de la catedral de Girona. Ha estat concelebrada per alguns dels canonges del Capítol i ha comptat amb l'assistència de diversos feligresos. 

Cal recordar que la primera seu gironina va ser la basílica de Sant Feliu de Girona. A finals del segle VIII quan Girona va passar a formar part de l'Imperi Franc, va compartir el títol amb l'actual catedral dedicada a Santa Maria Assumpta. A finals del segle IX els documents ja només citen aquest darrer temple. 

 

 

 

 

 Celebració del Corpus Christi a la Catedral de Girona [05-06-2018]

La Catedral de Girona va acollir, aquest passat diumenge 3 de juny, la celebració de la solemnitat del Corpus Christi, que va ser presidida pel bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo. Per segon any consecutiu, es va comptar amb la participació de la Fal·lera Gironina, que hi va representar el tradicional Ball de l'Àliga de Girona, després d'haver-se recuperat amb motiu de la commemoració dels 600 anys de la decisió de construir la nau única gòtica. La pluja, però, va obligar a fer un canvi en el format habitual de la processó del Santíssim, que sol arribar fins a la basílica de Sant Feliu, on hi té lloc una pregària. En aquesta ocasió, doncs, es va haver de fer tota la cerimònia dins de la mateixa catedral.  

 

 

 La Catedral de Girona acull la celebració dels sagraments de la iniciació cristiana per als adults [29-05-2018]

Aquest passat diumenge 27 de maig, el bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo, va presidir la celebració dels sagraments de la Iniciació cristiana dels adults a la Catedral de Girona. Després del temps del catecumenat cinc adults van rebre el Baptisme, la Confirmació i van participar per primera vegada en l'Eucaristia. També quaranta dos adults van ser confirmats i, alguns d'ells, van fer la seva primera Comunió. 
Tots ells s'hi havien preparat en diverses parròquies de la ciutat de Girona i també en les de Canet de Mar, Figueres, Fogars de la Selva, Llançà, Malgrat de Mar, Olot, Palafrugell, Palamós, Platja d'Aro, Pineda de Mar, Torroella de Montgrí, Ventalló i Vidreres. 
La celebració a la Catedral va comptar amb la participació de molts dels seus familiars i membres de les diverses comunitats parroquials acompanyats dels seus rectors. 

Prèviament, els confirmats i els seus acompanyants i padrins havien participat en un recés diocesà per preparar aquesta celebració, que es va dur a terme al monestir de Solius el dia 13 de maig. La tarda del dia 27 escoltaren una darrera catequesi a la catedral a partir dels diversos elements que el mateix edifici proporciona cara a entendre el misteri cristià en el qual foren introduïts pels sagraments. 

 

 

 

 

 Mn. Dagoberto Rojas és ordenat prevere pel bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo [07-05-2018]

La catedral de Girona va acollir ahir diumenge a la tarda l'ordenació presbiteral de Mn. Dagoberto Rojas Arroyave (Caldas, Colòmbia, 1989), cerimònia que va ser presidida pel bisbe de Girona, Mons. Francesc Pardo i concelebrada per una quarantena de preveres i diaques, principalment de la diòcesi però també d'altres procedents del país d'origen de Mn. Dagoberto. Durant la seva homilia, el bisbe va demanar al recent ordenat que recordés "als qui t'han educat en la fe, t'han ajudat a discernir la vocació, t'han preparat, t'han acompanyat i t'han donat el seu exemple". 

Així mateix, va assenyalar que "Déu s'ha manifestat en la teva vida de múltiples formes i t'ha cridat per a identificar-te amb Jesucrist sacerdot i bon pastor, per seguir els seus passos i continuar la seva missió". "Tu has respost amb generositat a la seva invitació i crida. Has deixat de la teva terra, t'has allunyat de la teva familia, t'has allunyat dels amics, per venir a servir aquesta Església de Girona", va afirmar també, adreçant-se al nou capellà. 

Mn. Dagoberto és a la diòcesi des del mes de febrer de 2016 i va ser ordenat diaca el maig de l'any passat. Ha col·laborat a les parròquies de Vilobí d'Onyar, Salitja, Sant Dalmai, Brunyola i Pineda de Mar, i des del mes d'octubre desenvolupa la seva tasca pastoral al servei de les parròquies de Castelló d'Empúries, Colera, Llançà, Portbou, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià i Vilanova de la Muga.  

 

 El 23 d'abril, representació de la Consueta de Sant Jordi a la Catedral de Girona[18-04-2018]

L'any 2017 es va celebrar la representació de la "Consueta de Sant Jordi" recuperant un espai que, ja en época medieval, també havia acollit aquests tipus d'actes religiosos: la nau de la Catedral de Girona. Des del Capítol Catedral de Girona, i la pertinent organització de l'esdeveniment, es va valorar molt positivament l'acte. La figura de sant Jordi, amb el seu patronatge i significat, pot ser un factor que afavorís la bona acollida, però també la representació dins un espai com la nau de la Catedral, que recuperava una funció feia segles abandonada, fou un al·licient important a l'hora d'obtenir l'èxit d'assistència i un alt grau de qualitat. Els més de 800 assistents (repartits en dues sessions) van poder gaudir i alhora aproximar-se a una recuperació histórica carregada amb tot el contingut de la llegenda del sant patró de Catalunya. Degut a això, enguany, es planteja de nou tornar a posar en escena la citada consueta, amb diversos canvis que permetin millorar l'experiència.  

 

 El bisbe Francesc afirma que els reptes de futur no han de tapar la vitalitat de la nostra Església diocesana. [27-03-2018]

Aquest dimarts sant, la Catedral de Girona ha acollit com cada any la missa crismal. Es tracta de la celebració en la que el bisbe beneix els sants olis dels catecúmens i dels malalts, i també consagra el crisma que al llarg de l'any serà utilitzat per als baptismes, les confirmacions i les ordenacions presbiterals que es duguin a terme a la nostra diòcesi. Durant la missa crismal els preveres també renoven públicament les promeses que el dia de la seva ordenació van fer davant del bisbe i del poble cristià. Es tracta, per tant, d'un moment central de comunió fraterna, en el que es posa de manifest el compromís personal i eclesial que comporta el ministeri sacerdotal. 
En la seva homilia, el bisbe Francesc ha volgut ressaltar precisament els reptes i les dificultats del context social, cultural i religiós en el que avui els capellans exerceixen l'anunci, l'acolliment i la celebració de la vida cristiana enmig del món: «Som conscients i sofrim els preocupants índexs de descens de la pràctica religiosa –sobretot entre els joves–, la pèrdua col·lectiva d'una certa memòria cristiana, l'apatia i indiferència de molts batejats, les dificultats pel relleu en el ministeri ordenat, les poques vocacions a la vida consagrada –sigui contemplativa, sigui activa–, i la fractura de la cadena de transmissió de la fe... Aquesta situació, en certa manera nova, no ha de ser motiu per valorar negativament tot el treball pastoral que hem realitzat en els darrers anys com si majoritàriament hagués estat un treball estèril. No ha estat estèril, però sí que ens pot recordar aquella expressió dels deixebles a Jesús: "Ens hi hem escarrassat tota la nit i no hem pescat res"». 
Davant la temptació dels ressentiments, del desànim o de buscar responsables, ha afirmat que «ens cal humilment reconèixer, cadascun de nosaltres, les nostres incoherències, limitacions, i sobretot situar-nos novament com a portadors de la Bona Nova de la salvació, en el context cultural i institucional d'avui, marcat per l'emergència de l'individualisme, l'hedonisme i del principi de la laïcitat, però també per la recerca de vida, de felicitat i de sentit». 

Finalment, però, el bisbe Francesc ha proposat d'encarar sempre el futur amb esperança, demanant de reconèixer, valorar i no oblidar la vida de les comunitats i dels cristians que mantenen ferma la fe, l'esperança i que estimen de veritat: «Que els reptes que se'ns plantegen no ens facin oblidar la vitalitat de la nostra Església diocesana», ha dit. 

 

 

 Més de 220.000 visitants a la Catedral de Girona durant l’any 2017 [27-02-2018]