INICI

Culte  |  MEMÒRIA DE LES ACTIVITATS DE LA CATEDRAL 2016

MEMÒRIA DE LES ACTIVITATS DE LA CATEDRAL 2016

MEMÒRIA DE LES ACTIVITATS DE LA CATEDRAL 2016

CATEDRAL DE GIRONA
Memòria 2016

1. CELEBRACIONS LITÚRGIQUES I ATENCIÓ PASTORAL

1.1. La Catedral, lloc de culte
Les festes i els esdeveniments diocesans més importants es celebren a la Catedral presidits pel Bisbe, amb el Capítol de Canonges i altres preveres i amb nombrosa concurrència de fidels.
Cada dia es celebra a les 9 del matí la Litúrgia de les Hores i la Missa Conventual.
Les Vigílies dels diumenges i festes es celebra l'Eucaristia a les 6 de la tarda.
Els diumenges a les 10'30 el capítol de la Catedral recita l'Ofici diví i a les 11 celebra la Missa Major Conventual.
1.2. Les celebracions litúrgiques més significatives de l’any 2016: ANY SANT DE LA MISERICÒRDIA
- Com és habitual vam iniciar l’any amb la celebració de la Solemnitat de Santa Maria, Mare de Déu.
- La diada de Reis el Sr. Bisbe Francesc Pardo presidí l'Eucaristia de la Solemnitat de l'Epifania del Senyor.
- El dia 2 de febrer, Festa de la Candelera, es feu la benedicció de les Candeles, la processó i es celebrà l'Eucaristia pròpia de la Festa

- El 10 de febrer, DIMECRES DE CENDRA, iniciàvem la Quaresma amb la Litúrgia de les Hores i tot seguit la Missa Conventual amb la benedicció i imposició de la cendra.
- El 14 de febrer, DIUMENGE I DE QUARESMA, a les 16.30 h. va tenir lloc el Viacrucis a Les Creus, que es fa cada diumenge durant la Quaresma.
- A la tarda, a les 17.30 h., presidits pel Bisbe Francesc, tingué lloc el Ritus de l'ELECCIÓ dels Catecúmens del nostre bisbat que es preparen per a rebre el Baptisme per Pasqua.

- El dia 13 de març, cinquè Diumenge de Quaresma, a les 17.30 h. es féu el Viacrucis a l'interior de la Catedral, com és costum anual, que aquest any es va veure enriquit en fer-se l’acte jubilar de les Confraries de Setmana Santa de Girona. Per aquest motiu el Viacrucis començà a la Plaça dels Apòstols, per tal de poder passar tots plegats per la Porta de la Misericòrdia.
SETMANA SANTA.
- El Diumenge 20 de març el bisbe Francesc beneí les Palmes a les 11 del matí a la plaça dels Apòstols presidint també la processó i l'Eucaristia a la Catedral de Girona. Amb motiu de l’ Any jubilar la processó ingressà a la Catedral per la porta de la Misericòrdia.
- El 21 de març, dilluns sant, tingué lloc el Capítol Pasqual.
- Dimarts 22 de març a les cinc de la tarda, a la Catedral, el bisbe Francesc va presidir la Missa del Crisma, que també començà amb la processó de tots els preveres concelebrants sortint per la porta de les visites al Tresor per entrar per la porta de la Misericòrdia com a acte jubilar sacerdotal.
- A les set de la tarda del Dijous Sant, 24 de març, el bisbe Francesc ha presidit la celebració de l'Eucaristia de la Cena del Senyor, amb el lavatori dels peus i la processó eucarística final.
- El Divendres Sant, 25 de març el bisbe Francesc va presidir a les 11 del matí la Litúrgia de les Hores a la Catedral i a les 5 de la tarda la celebració litúrgica de la Passió del Senyor. A les 9 de la nit el bisbe va presidir la Processó del Sant Enterrament. Com cada any van ser molts els fidels que es van reunir al llarg del recorregut i que es van fer presents a l'arribada a les escales de la Catedral, per escoltar les paraules del Bisbe i cantar el Crec en un Déu.
- El dia 26, Dissabte Sant, també a les 11 h. es celebrà la Litúrgia de les Hores a la capella conventual. A la nit, a les 23 h. amb la benedicció del foc nou, al Claustre, s'inicià la Solemne Vetlla Pasqual, que dóna inici al Temps de Pasqua.
- El DIUMENGE DE PASQUA, 27 de març, al matí el nostre Bisbe Francesc presidí la Solemne Missa del Dia de Pasqua, i impartí la Benedicció Apostòlica amb el do de la indulgència plenària.
- El dia 3 d’abril, Diumenge II de Pasqua o de la Divina Misericòrdia, a la Solemne Missa Major Conventual, a les 6 de la tarda, hi hagué la Celebració dels Sagraments de la Iniciació Cristiana amb el Baptisme dels Adults. Presidí la celebració el Bisbe Francesc.
- El dia 17 d’abril, el sr. Bisbe confirmà 50 alumnes de l’escola Bell-lloch.
- El dia 24 d’abril, el sr. Bisbe confirmà 53 alumnes de l’escola les Alzines.
- El dissabte 30 d’abril a les 5 de la tarda hi hagué la Celebració de l'Eucaristia amb l'assistència dels membres de la Confraria de Sant Jordi i Reial Estament del Principat de Girona. Tot seguit celebraren el seu Capítol anual, amb la incorporació dels nous confrares.
- El diumenge de la Pentecosta, 15 de maig, a la Solemne Missa Conventual, celebrada a la tarda, va tenir lloc la Confirmació d’adults. Un total de vint-i-tres adults van ser confirmats pel bisbe Francesc.
- El dia 21 de maig, el sr. Bisbe confirmà 23 joves de les parròquies de Girona.
- El dia 22 de maig , el bisbe Francesc va ordenar prevere a Mn. Edwin A. Vasquez Palacio i diaca a Mn. Santiago Torregrosa Madueño.
- El diumenge 30 de maig la Catedral va acollir la celebració del Corpus Christi. Al matí es va celebrar a la capella conventual la Litúrgia de les Hores. A les set de la tarda, presidits pel Sr. Bisbe, va tenir lloc la Solemne Missa Major, que va precedir la Processó del Santíssim que va arribar fins a la Basílica Parroquial de Sant Feliu, on es va fer una pregària d'adoració.
- El 12 de juny, XI Diumenge de durant l’any, va tenir lloc a la Catedral el Jubileu de les Famílies i de la Catequesi amb l’ingrés a la Catedral per la Porta de la Misericòrdia i la Celebració Eucarística del diumenge
- El 10 de juliol hem celebrat la Missa Exequial pel canonge Mn. Vicenç M. Capdevila i Montaner, presidida pel Bisbe Francesc.
- El 31 de juliol, en l'escaiença del 53è aniversari de la mort del Bisbe Josep Cartanyà, se’n feu memòria en la Missa Conventual, presidits pel Sr. Bisbe.
- El dia 1 d'agost, SOLEMNITAT DE SANT FELIU, MÀRTIR. Hi hagué a les 18’30h. la Solemne Missa Major a la Basílica de SANT FELIU de Girona, presidida pel nostre bisbe Francesc i concelebrada pel Capítol de la Catedral i altres preveres.
- El 12 d’agost, Divendres de la setmana XIX de durant l’any, ha tingut lloc el Jubileu dels Joves i dels Moviments amb l’ingrés a la Catedral per la Porta de la Misericòrdia i una Vetlla de pregària i celebració de l’Eucaristia al Claustre.
- El 15 d’agost, Solemnitat de L’ASSUMPCIÓ DE LA MARE DE DÉU, a les 10'15 es recità la Litúrgia de les Hores i a les 11 h. es celebrà la Solemne Missa Major Conventual presidida pel Bisbe Mons. Francesc Pardo i Artigas i tot seguit s'anà, com és costum, en processó fins a la Capella de l’Esperança on es cantà la SALVE davant el «Llit de la Mare de Déu».
- També un any més, el dia 8 de setembre, en la Festa del Naixement de la Verge Maria, al Claustre de la nostra Catedral, Festa de la Mare de Déu de Gràcia i de Bell-Ull a les 19 h. cantàrem les Vespres i tot seguit la Solemne Missa Major Conventual. Després, hi hagué la benedicció de les herbes aromàtiques i el cant dels Goigs.
- El 14 de setembre, Festa de l’Exaltació de la santa Creu hi hagué la Missa Conventual i després la Benedicció del terme amb la Vera Creu.
- El 18 de setembre, Diumenge XXV de durant l’any, hem celebrat el Jubileu de la Pastoral de la Salut i del Trànsit amb l’ingrés a la Catedral per la Porta de la Misericòrdia i la Celebració de l’Eucaristia.
- El dia 21 de setembre, presidits pel sr. Bisbe, s’ha celebrat el 978è aniversari de la Dedicació de la Catedral de Girona amb la Missa Conventual.
- El dia 2 d’octubre, el sr. Bisbe va ordenar diaques a Mn. Mn. Miquel Calsina Buscà i Mn. Josep Rodeja Tulsà.
- El dia, 19 d’octubre, es va complir el vuitè aniversari de l'ordenació episcopal del nostre bisbe Francesc. Per aquest motiu va presidir al matí la Litúrgia de les Hores i la Missa Conventual.
- El 23 d’octubre, Diumenge XXX de durant l’any, s’ha celebrat el Jubileu de la Vida Consagrada amb l’ingrés a la Catedral per la Porta de la Misericòrdia i la Celebració de l’Eucaristia.
- El 29 d'octubre, Solemnitat de SANT NARCÍS, BISBE I MÀRTIR, Patró de la Ciutat i de la Diòcesi de Girona, a les 10 h. recitàrem la Litúrgia de les Hores a la capella conventual de la Catedral i a les 11 h. celebràrem joiosament la Solemne Missa Major a la BASÍLICA de Sant FELIU de Girona. Fou presidida pel nostre bisbe Francesc, i concelebrada pel bisbe emèrit Carles Soler i nombrosos preveres. Hi foren presents, com és costum, les autoritats municipals i de les comarques gironines. Els cants anaren a càrrec de les Corals de Girona.
- El dia 1 de novembre, Solemnitat de TOTS SANTS celebràrem la Solemne Missa Major Conventual.
- El dia 2, Commemoració de tots els fidels difunts celebràrem la Litúrgia de les Hores i la Missa Conventual.
- Amb una solemne Eucaristia d’acció de gràcies, presidida pel bisbe Francesc a la Catedral el diumenge 13 de novembre, ha tingut lloc la conclusió diocesana de l'Any Sant de la Misericòrdia.
- El dia 8 de desembre, Solemnitat de la CONCEPCIÓ IMMACULADA DE SANTA MARIA, VERGE (Festa de la Puríssima) hi hagué la Solemne Missa Major Conventual que fou presidida pel nostre bisbe Francesc, qui en acabar donà la Benedicció Apostòlica.
- El 24 de desembre, VIGÍLIA DE NADAL, a les 23.15h. iniciàrem la Festa de Nadal amb la Litúrgia de les Hores (l'Ofici de lectures o Matines) i a les 12 de la nit la Solemne MISSA DEL GALL presidida pel Bisbe Mons. Francesc Pardo i Artigas i concelebrada pel Capítol de Canonges. Després de la Missa hi hagué l'adoració del Nen Jesús, a la capella de l’Anunciació.
- El dia 25, NADAL DE NOSTRE SENYOR JESUCRIST, a les 11h. celebràrem la Solemne Missa Major Conventual presidida pel Bisbe Mons. Francesc Pardo i Artigas i concelebrada pel Capítol de Canonges. També al final hi hagué l'adoració del Nen Jesús.
- El dia 29 de desembre es va celebrar la Missa Exequial pel Bisbe emèrit Mons. Jaume Camprodon i Rovira, presidida pel Bisbe Mons. Francesc Pardo i Artigas i concelebrada per l’Arquebisbe metropolità i primat de Tarragona, el Cardenal Lluís Martínez Sistach, l’Arquebisbe de Barcelona, l’Arquebisbe-Bisbe d’Urgell, el Bisbe emèrit de Girona, Carles Soler, els Bisbes de Terrassa, Vic i Tortosa, el Bisbe auxiliar de Terrassa, l’Abat de Montserrat i l’Abat emèrit Sebastià, el Secretari General de la CEE, els Vicaris Generals de Solsona i Sant Feliu de Llobregat, el Capítol de Canonges i molts altres preveres diocesans, religiosos i d’altres diòcesis, especialment de Vic.
1.3. Confessions
El Sagrament de la Penitència pot rebre's cada dia, a les 9 h. Els dissabtes i vigílies, de les 17.30 a les 18 h. I el diumenges i festes, de les 10.30 a les 11h.
1.4. Altres sagraments
A la Catedral, església mare de la Diòcesi, s’hi administren habitualment tots els sagraments, especialment el BAPTISME i el MATRIMONI, lliurement per a aquells qui ho demanen.
1.4.1. Baptisme. Els Baptismes se celebren habitualment els dissabtes a les 5 de la tarda i els diumenges a les 12 del migdia. Aquest any s'han celebrat 21 baptismes d’infants i 13 d’adults.
1.4.2. Confirmació. En les quatre celebracions de la Confirmació que van tenir lloc a la nostra Catedral en el curs d’aquest any el nostre bisbe Francesc ha confirmat 167 persones.
1.4.3. Matrimoni. El Sagrament del Matrimoni es celebra a la nostra Catedral o bé els dissabtes a les 12 del migdia o a les 18.30 de la tarda o bé els diumenges a les 13. Aquest any s'han celebrat 11 casaments.
1.4.4. Ordenacions. En el curs d’aquest any han tingut lloc a la Catedral l’ordenació presbiteral de Mn. Edwin A. Vasquez Palacio i diaconal de Santiago Torregrosa Madueño (el 22 de maig) i les ordenacions diaconals de Mn. Miquel Calsina Buscà i Mn. Josep Rodeja Tulsà (el 2 d’octubre).
1.4.4. Defuncions. En el curs d’aquest any ha tingut lloc la Missa exequial pel canonge Mn. Vicenç Maria Capdevila i Montaner, que va morir el 10 de juliol passat. Igualment hem celebrat la Missa exequial pel qui fou Bisbe de Girona del 1973 al 2001, Mons. Jaume Camprodon i Rovira, que va morir el dia de sant Esteve.

1.5. Capella de Música de la Catedral.
L’any 2016 han format part de la Capella els següents cantaires:
Sopranos: Vera Krasnoperova Elara Pi
Tenors: Hanníbal Climent Narcís Arnau
Contraltos: Ania Bobrik
(Anna Cateura) , Glòria Sancho
Baixos: (Uriel Guerrero), Marc López Martin Kerslake
1.5.1. Actuacions
Mestre de Capella: Mn. Frederic Pujol
La Capella de Música de la Catedral està formada per un octet vocal de veus solistes: dos sopranos, dos contralts, dos tenors i dos baixos, dirigits per Mn. Frederic Pujol, que a la vegada és canonge organista. La seva funció és animar els cants en les celebracions litúrgiques més importants que tenen lloc a la catedral.
Aquest any han tingut 29 actuacions:
6 de gener, Diada de Reis
14 de febrer, I Diumenge Quaresma: Ritus Elecció dels Catecúmens
20 de febrer Presentació Concert Cantoral Bàsic Trobada Diocesana de Litúrgia
13 de març, participació al X Concert de Música Sacra a Palau-sacosta
20 de març, Diumenge de Rams
22 de març, Missa Crismal
24 de març, Dijous Sant
25 de març, Divendres Sant
26 de març, Vetlla Pasqual
27 de març, Diumenge de Pasqua
3 d’abril, Diumenge II de Pasqua, Baptisme d’Adults
17 d’abril, Confirmació de les alumnes de Les Alzines
24 d’abril, Confirmació dels alumnes de Bell-lloc del Pla
30 d’abril, Celebració Eucaristia, Confraria de Sant Jordi i Reial Estament
15 de maig, Diumenge de Pentecosta, Confirmació d’adults
22 de maig, Ordenació presbiteral de Mn. Edwin A. Vázquez i diaconal de Mn. Santiago Torregrosa
29 de maig, Solemnitat del Corpus
27 de maig, Missa de sant Josepmaria
1 d’agost Solemnitat de Sant Feliu, a la Basílica de Sant Feliu de Girona
15 d’agost, Solemnitat de l’Assumpció de la Mare de Déu
8 de setembre, Festa del Naixement de la Verge Maria, Festa de Bell-Ull
18 de setembre, Jubileu de la Misericòrdia dels Malalts
2 d’octubre, ordenació diaconal de Mn. Miquel Calsina i Mn Josep Rodeja
13 d’octubre, Jubileu de la Misericòrdia de la Vida Consagrada
13 de novembre Conclusió Any Jubileu Misericòrdia
8 de desembre, Festa de la Immaculada
24 de desembre, Missa del Gall
25 de desembre, Nadal
29 de desembre, missa exequial bisbe emèrit Jaume Camprodon

1.5.2. Repertori
A mes de les moltes peces de la polifonia clàssica i de les de la Litúrgia actual, aquest any s’ha interpretat:
O. Vecchi:
 Misericordias Domini
P. Inwood: Misericordes sicut Pater
J. Berthier: Misericordias Domini
J. C. Aiblinger: Ave Maria
F. Guerrero: Dulcissima Maria
L. Marenzio: Hodie Cristus natus est
I. Prieto: O sacrum convivium
P. L. da Palestrina: Regina cœli


2. ACTIVITATS DE CARÀCTER CULTURAL
2.1. Visita cultural
Durant l’any 2016 ha continuat la visita cultural conjunta a la Catedral de Girona i a la Basílica parroquial de Sant Feliu, per mitjà de l’aplicació d’una entrada única. La visita cultural ha estat oberta cada dia, de 10 a 17.30 h, de novembre a març i de 10 a 18.30 h, d’abril a octubre excepte els mesos de juliol i agost oberta de 10 a 19:30h. Ha estat tancada la visita cultural els dies de Nadal, Cap d’Any, Reis i Diumenge de Pasqua. En les hores en que hi ha culte a la nau, només es visita el tresor i el claustre. L’entrada ha estat gratuïta el darrer dimarts de cada mes excepte els mesos de Juliol i Agost.
Les tarifes d’accés han estat les mateixes establertes a partir de l’agost del 2012: 7 € individual, amb audioguia; 5 € jubilat i estudiant, amb audioguia; 2,50 € grups a partir de 10 persones acompanyats de guia oficial; 1,20 € grups escolars; gratuït menors de 7 anys.
Amb la finalitat d’ampliar la visita cultural el dia 14 de gener es signà un conveni amb el Museu d’Art de Girona i s’ha ofert la possibilitat de visitar la Catedral, la Basílica parroquial de Sant Feliu i el Museu d’Art de forma conjunta. L’entrada ha estat gratuïta el darrer dimarts de cada mes excepte els mesos de Juliol i Agost. Les tarifes d’accés han estat: 10 € individual; 8 € jubilat i estudiant; 5 € grups a partir de 10 persones acompanyats de guia oficial; 3€ grups escolars; gratuït menors de 7 anys.
2.1.1. Total de visitants. El total de visitants durant el 2016 ha estat de 229.872 persones, que ha significat un 1,4 % menys que l’any 2015.
Els percentatges més significatius de l’origen dels visitants han estat: Catalunya 24,64%; França 17,80%; Regne Unit 6,16%; Rússia 4,68%; Alemanya 4,33%; Holanda 3,41 %; Comunitat de Madrid 4,46%; Itàlia 3,44%; Estats Units 6,36%; Andalusia 2,24%; Amèrica del Sud 1,92%; Japó 0,79% i Xina 0,43%.
2.1.2. Gratuïtat. S’ha concedit la gratuïtat en la visita puntualment a col·lectius o persones prèvia petició fonamentada: disminució psíquica o física; inserció laboral, social o escolar; grups vinculats a l’Església; convenis amb altres institucions, associacions o fundacions, grups de promoció cultural o turística, i als grups procedents de centres educatius de la diòcesi o demarcació de Girona (26.578 persones), als quals cal sumar els visitants dels diumenges i els menors de 7 anys (24.928 persones). El total d’entrades gratuïtes equival a 51.506 persones, xifra que representa un 22,40% sobre el total dels visitants de l’any.
2.1.3. Atenció als grups procedents de centres educatius.
2.1.3.1. Gratuïtat als grups educatius procedents de la diòcesi i demarcació de Girona. Durant l’any 2016 han concertat la visita lliure a la Catedral un total de 9.009 alumnes procedents de centres educatius de la demarcació i diòcesi de Girona, que havent-ho sol·licitat han obtingut la gratuïtat segons les condicions específiques vigents.
2.1.3.2. Activitats didàctiques. Durant el 2016 s’ha continuat amb l’oferta de quatre activitats didàctiques adreçades a grups d’educació primària i secundària, tres d’elles coorganitzades amb el Museu d’Art de Girona. Els grups que s’hi acullen paguen un preu per alumne que sufraga les despeses bàsiques i el cost de l’educador. Durant el 2016 han reservat i dut a terme alguna d’aquestes activitats un total de 1.106 alumnes procedents de centres educatius. Totes quatre activitats consten a la Guia de Recursos Didàctics editada i distribuïda pel Centre de Recursos Educatius de l’Ajuntament de Girona, gràcies a un conveni signat a tal efecte entre aquest i el Capítol de la Catedral. El fullet que conté l’oferta didàctica s’ha difós en format PDF en moments estratègicament convenients del curs escolar.
A través de la pàgina web de la Catedral s’ofereix un material pedagògic als centres educatius, elaborat per un grup de professors de Religió.

2.1.3. Visita tematitzada Spiritus.
Dintre del marc d’activitats del Girona10 – 2016 es va realitzar una visita tematitzada sota el títol SPIRITUS. Aquesta visita de caràcter familiar, permetia conèixer els personatges llegendaris de la catedral (un romà per presentar els orígens de la ciutat de Girona, Sant Carlemany, la comtessa Ermessenda, la bruixa de la catedral...). L’èxit de l’activitat va permetre que es repetís diversos dies de Juliol, Agost i Setembre, essent un total de 2.074 persones les que van gaudir de la mateixa.
2.1.3. Visites organitzades conjuntament amb el Museu d’Arqueologia
- “Símbols compartits: De la mitologia clàssica al Tapís de la Creació.” Els dies 21 de maig, 4 i 18 de juny, i 16 de juliol.
- “Sepultures i epitafis: el retrat de la mort per a un record etern.” Els dies 5 i 26 de novembre.

2.2. Catalonia Sacra
“Catalonia Sacra” és una iniciativa de la Conferència Episcopal Tarraconense per tal de presentar i valorar el patrimoni històric i artístic de les diòcesis de Catalunya. Dirigit pel Secretariat Interdiocesà per a la Conservació del Patrimoni Artístic Sacre (SICPAS), ha tingut la col·laboració de la Direcció General de Turisme de la Generalitat de Catalunya i el treball tècnic de la Facultat de Turisme de la Universitat de Girona.

2.3. Activitats de promoció turística
2.3.1. Accés gratuït a grups periodístics i de promoció. Com a norma general s’ha concedit la gratuïtat d’accés als operadors turístics o periodistes que han visitat la Catedral i Sant Feliu en el marc d’un viatge de prospecció, de promoció o per a la realització de reportatges de divulgació periodística o turística. Sempre demanant prèviament l’accés i el permís corresponent per a l’enregistrament d’imatges. Les peticions han vingut adreçades des del propi grup interessat, a través del Patronat de Turisme Girona-Costa Brava o de l’Àrea de Desenvolupament Local i Promoció de la Ciutat de l’Ajuntament de Girona. Han estat un total de 202 persones al llarg de l’any. En l’àmbit de la difusió turística, aquesta ha continuat amb la difusió dels fullets informatius en diverses llengües sobre la visita conjunta Catedral – Sant Feliu, als hotels de la demarcació gironina.
2.3.2. Col·laboració amb el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava. S’ha continuat la línia de col·laboració amb el Patronat de Turisme Girona-Costa Brava amb l’objectiu de contribuir a la millora de l’oferta turística de les comarques gironines mitjançant la presència de la Catedral de Girona i de la Basílica de Sant Feliu en les accions de promoció turística dutes a terme pel Patronat. S’ha proveït l’ens de tríptics per a l’acció promocional a diferents fires i accions de difusió turística.
2.3.3. Altres accions. Igualment han continuat les col·laboracions: la reducció al preu d’entrada a la Catedral i Sant Feliu pels socis del Club Girona Cultura i Col·legi Oficial d’Òptics Optometristes i Òptiques Optometristes de Catalunya; i l’entrada gratuïta pels pelegrins del Camí de sant Jaume.
Durant l’any s’han autoritzat 42 preses d’imatges de la Catedral i de Sant Feliu, sigui per alguna publicació, per a l’estudi o sigui per a la difusió turística.

2.4. Restauració, conservació i difusió del patrimoni històric i artístic
2.4.1. Restauració del retaule de Santa Caterina. S’ha restaurat l’estructura del retaule de Santa Caterina com a segona fase d’un projecte que comprenia la pintura central en la primera. L’actuació s’ha realitzat per l’equip de Idoia Tantull i Laia Roca sota la supervisió del CRBMC.
Cost: 13.933,15€, dels quals 5.573€ (40%) a càrrec del Departament de Cultura de la Generalitat i 8.360,15€ a càrrec del Capítol Catedral.
2.4.2. Restauració de parts de la balustrada. Es va realitzar una restauració d’emergència en vista de la poca estabilitat que presentava una de les esferes de la balustrada de l’escala d’accés, així com altres peces d’aquesta. L’actuació, amb un cost de 3194,09€, l’ha realitzat l’empresa 4restaura durant els mesos de juliol i agost.
2.4.3. Subvenció de la Diputació de Girona. S’ha rebut una subvenció de 1.842,36€ de la Diputació de Girona dins les ajudes promogudes als membres de la Xarxa de Museus.
Aquesta ajuda ha suposat el 20% de la despesa presentada en la sol·licitud, que comportava actuacions de difusió, destacant la visita dramatitzada “Spiritus”.
2.4.4. Subvenció de Noves tecnologies. S’ha rebut una subvenció de 1.562,50€ de la Diputació de Girona dins les ajudes destinades a renovar i adquirir material tecnològic.
Aquesta ajuda ha suposat el 100% de la despesa presentada en la sol·licitud, que comportava l’adquisició de material tecnològic.
2.4.5. Préstecs per exposicions.
- Exposició “Vitralls. La llum de la catedral de Girona” al Museu d’Art de Girona. Es van cedir els fragments de vitralls Gir.F-1, Gir.F-2, Gir.F-3, Gir.F-4, Gir.F-5, Gir.F-8, Gir.F-9, Capcer llanceta a, capcer llanceta b, Gir.F-20 i Gir.F-17 durant el període d’exposició, del 14 de novembre del 2015 al 22 de maig de 2016. Aquesta s’ha perllongat realitzant-se tot el 2016 i sense una data concreta de finalització.
2.4.6. Actuacions en patrimoni
- S’ha iniciat la visita cultural conjunta amb el Museu d’Art de Girona sota el nom de “Girona Episcopal”. Ara amb una sola entrada (de preu incrementat), aquells que ho desitgin, poden veure els tres monuments i col·leccions que inclou: Catedral, Sant Feliu i Museu d’Art de Girona.
- Es mantenen les trobades i actuacions de la Xarxa de Museus de les Comarques Gironines, destacant d’enguany les auditories realitzades als fons fotogràfics, al servei educatiu i a les xarxes socials, cal destacar també la campanya de “Nadal al Museu”.
- Gener. En motiu del Girona10 s’ha organitzat una visita guiada nocturna i dramatitzada que circula per diversos espais de la Catedral. Es van realitzar diversos grups durant el Girona 10 i durant els mesos d’estiu. L’empresa responsable fou Terramar.

- 16 de febrer: Conferència de Paz Navarro al CaixaForum en motiu de la cloenda de la restauració del conjunt d’orfebreria de la nau, del qual ella en fou la supervisora.
- 1 d’abril: Aixecament fotogramètric de l’interior de la basílica de Sant Feliu impulsat pel professor Miquel Àngel Chamorro Trenado, del departament d’Arquitectura i Enginyeria de la Construcció de la Universitat de Girona.
- 31 de maig. La direcció general de biblioteques, arxius, museus i patrimoni va realitzar una inspecció al museu per concedir continuïtat al títol de “museu”.
- 13 de setembre. S’ha redissenyat la vitrina del museu (tercera sala) que custodiava la col·lecció d’arquetes. S’ha separat verticalment la vitrina per poder exposar en alçada les arquetes i col·locar a l’altre costat una pantalla on es preveu mostrar imatges del beatus que es conserva a l’exposició. Així mateix el reliquiari de la Verònica s’ha traslladat a la vitrina de la segona sala que havia quedat buida, ja que la creu daurada es va col·locar de forma permanent al presbiteri.

- 12 d’octubre. En motiu de la celebració dels 60 anys d’haver col·locat les dues agulles al campanar el rellotger Carles González ha realitzat diversos tallers amb el Museu d’Història de Girona, així com presentat un disseny 3D , de Víctor Clavé, de com funcionava la màquina del campanar que s’exposa en el citat museu i pertanyia al campanar de la Catedral.
- Octubre. S’ha demanat un informe per contemplar l’estat de conservació de la custòdia del Corpus. El Instituto del Patrimonio Cultural Español va enviar a la tècnica Paz Navarro que el va redactar.
2.4.7. Celebració del 600 aniversari de la decisió de realitzar la nau única
- 10 d’octubre: presentació de l’agenda d’activitats commemoratives.
- 19 a 21 d’octubre: congrés organitzat per la Universitat de Girona on s’ha aprofundit en els aspectes referits a la decisió y construcció de la Catedral.
- 1 de novembre: el grup casteller Marrecs de Salt van pujar l’escala fent un pilar i van aixecar un castell dintre la Catedral.
- 25 i 26 d’octubre: Gran recapte d’aliments. S’ha col·laborant creant una aplicació on es veu com s’omple la Catedral en relació als aliments que s’aporten a la campanya.
- 30 d’octubre: taller al Museu d’Història de Girona “Comptant el temps” amb Carles González, en motiu del 60 aniversari de la col·locació de les noves agulles al rellotge de la Catedral.
- 3 de desembre: concert a la nau de Philippe Herreweghe i Collegium Vocale Gent.
- 23 de desembre: Rècord Guiness al pujar els 90 esglaons de l’escala en menys d’un minut i fent equilibrisme, realitzat pels vietnamites Giang Brothers en motiu del Gran Circ de Nadal.

2.5. Concerts i activitats culturals
Són diverses les activitats i concerts realitzats a la nau, claustre o escales de la catedral:
                        -  24 d’abril Concert Festival Strenes (escales)
                        -  Mostra Girona Temps de Flors (escales + claustre + soterranis)
                        -  11 de maig Concert de campanes
                        -  11 de juny concert de la Coral High School Choir Madrigal
                        -  Juliol: Concerts del Festival Nits de Clàssica, organitzats per l’Auditori de Girona
                        -  20 de juliol concert del Cicle: Els orgues de Catalunya
                        -  25 d’octubre concert del Cor de la capella Stamford Endowed School i Cor Cantare